Izjava za javnost

Spoštovani,

Vaši oz. naši kefirji so popolnoma varni. V nobenem od izdelkov Krepko, sledi etilen oksida NI.

Uprava za varno hrano Slovenije je prenagljeno izdala odlok o odpoklicu na podlagi Uredbe 396/2005 in ne na podlagi analize tveganja etilen oksida v končnem izdelku in kar je najhuje, brez kakršnekoli komunikacije z živilsko industrijo.

Dovolite nam kratko pojasnilo.

Kot odgovorna mlekarna z visokimi standardi na vseh področjih, kakovostnih varnostnih, tudi birokratskih, smo morali po zakonu narediti odpoklic v 12 urah po pozivu UVHVR, ne glede na to, da gre za nepredstavljive posledice. Odpoklicali smo le eno serijo (LOT) in to že 23.7.2021, čeprav z njo ni bilo nič narobe. Sporni so bili le okusi BIO jagoda, BIO breskev in BIO banana, ker so »menda« zaznali neznatne količine v sadnih kašah našega dobavitelja sadnih baz. V naši mlekarni pregleda inšpekcijske službe niso nikoli opravile. Ker imamo visoka etična in moralna načela smo sporno serijo (LOT) vseeno poslali na uradno laboratorijsko analizo, čeprav nas k temu ni nihče pozval. Analiza na skupni etilen oksid v BIO kefirjih Krepko s spornimi sadnimi bazami je potrdila, da sledi etilen oksida v teh izdelkih NI, rezultat je pokazal vrednost < 0,01 mg/kg.

Brez kakršnihkoli pomislekov lahko uživate še vnaprej v naših izdelkih, za vsak slučaj smo že pred 1 mesecem zamenjali sadne baze, ki ne vsebujejo moke rožičevca, ki je v tem primeru kamen spotike. Izdelki, ki so bili odpoklicani so tudi že zdavnaj na trgovskih policah.

Zelo grdo od državnih organov, da ponovno pogrevajo po 1 mesecu in nas uvrščajo na seznam odpoklicanih izdelkov. Uradne izjave za javnost nismo pripravili, saj smo čakali na kakšno pojasnilo s strani državnih organov in tudi uradno opravičilo, kar se do danes žal še ni zgodilo. Ker se nič od tega ni zgodilo smo se odločili pojasniti nekaj dejstev. Z gotovostjo lahko trdimo, da nihče iz slovenske živilske industrije ne počne ničesar, kar bi škodilo dejavnosti s katero se ukvarja ali posledično škodilo zdravju ljudi.

Sandra Turnšek

direktorica Mlekarne Krepko

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]