30 let Mlekarne Krepko – zgodbe s srcem

Mlekarna Krepko letos praznuje 30 let. V nadaljevanju spoznajte skrivnost ene najbolj edinstvenih prehrambnih zgodb v Sloveniji, ki se je začela z znamenitim kefirjem z imenom Krepki suhec. Gre za zgodbo o predanosti, prepričanosti v naravno moč hrane in brezkompromisni zavezanosti kakovosti. Za zgodbo, v ozadju katere stoji srčnost mnogih ljudi.

Mlekarna Krepko

Rojstvo iz potrebe, ne iz trenda

Zgodba Mlekarne Krepko ni nastala na podlagi tržnih analiz ali poslovnih kalkulacij, temveč iz globoke osebne potrebe. Sedanja direktorica Sandra Turnšek se rada spomni, kako je bil kefir del njenega vsakdana že v otroštvu, ko ji ga je oče, ustanovitelj Mlekarne Krepko, pripravljal vsako jutro. Narejen je bil iz prave kefirne gobice, žive simbiotske kulture mikroorganizmov in kvasovk, ki jo človeštvo pozna že stoletja.

Ko se je po razpadu Jugoslavije in vojni v BiH izgubila dostopnost do kakovostnega kefirja, so se Sandrini starši odločili za pogumen korak. Prodali so svoje premoženje, kupili propadlo sirarno v Lazah pri Logatcu in se lotili proizvodnje pravega kefirja. Najprej zase, nato še za širši krog ljudi – iz preprostega prepričanja, da mora ta izdelek preživeti.

Podkast o zgodbi Mlekarne Krepko

Edini pravi kefir v EU

»Naš kefir je edini pravi kefir v Evropski uniji,« Sandra Turnšek poudari brez zadržkov. Pri čemer ne gre za pretiravanje, temveč za dejstvo. Mlekarna Krepko je namreč edina mlekarna, ki za izdelavo kefirja še vedno uporablja izključno kefirna zrna. Postopek je dolgotrajen, občutljiv in energetsko zahteven. Potrebuje dolge ure fermentacije in popolnoma sterilno okolje.

Kefir kot varuh zdravja

Sandra Turnšek poudarja, da kefir iz kefirnih zrn ni samo fermentirano mleko. Je napitek z dokazanimi učinki na zdravje. Je naravni probiotik in prebiotik hkrati ter eliksir mladosti. Pomaga razstrupljati telo, izboljšuje prebavo, dviguje odpornost, olajša posledice uživanja antibiotikov in je primeren tudi za ljudi z laktozno intoleranco, saj se v postopku fermentacije s kefirnimi zrni mlečni sladkor razgradi.

»Kefirna gobica je darilo narave človeštvu,« je prepričana Sandra Turnšek, ki svojo vlogo zato vidi kot varuhinjo tega daru. Kot pravi, Mlekarna Krepko ne proizvaja in prodaja le izdelka, temveč ohranja dediščino in tradicijo, pa tudi integriteto prehrambne industrije.

Ekološka pridelava kot življenjsko poslanstvo

Sandra Turnšek se je podjetju formalno pridružila leta 2007, ko so stopili na novo, pionirsko pot – pot ekološke predelave mleka. Tudi tu je bila Mlekarna Krepko prva v Sloveniji. Zavedala se je, da samo certifikat ni dovolj. Treba je bilo ozaveščati kmete, jih izobraziti, spodbujati in motivirati, da preuredijo svoje hleve ter spremenijo miselnost in način pridelave. Uspelo jim je.

Hkrati je ustanovila gospodarsko interesno združenje, aktivno delovala pri spremembah zakonodaje o javnem naročanju in zagovarjala vključevanje ekološke hrane v šole, vrtce ter druge javne ustanove.

Moč predanosti in poguma

Mlekarna Krepko je skozi leta doživela marsikaj: od začetne skepse in finančnih pritiskov do korona krize, ki je močno prizadela celoten prehrambni sektor. Sandra Turnšek pravi, da je bilo najtežje obdobje leta 2022, ko so se stroški mleka, embalaže in energije dvignili do neba, kadra pa ni bilo. In kljub vsemu so obstali. Danes Mlekarna Krepko zaposluje 41 ljudi in še vedno raste.

Zavestno so se odločili, da se ne bodo šli »instant uspeha«, da ne bodo olepševali sestavin ali si krajšali poti. Vsak izdelek, ki pride iz Mlekarne Krepko, je naraven, avtentičen in zdravju prijazen.

Krepki suhec – ime, ki nosi zgodbo

Najbrž ste se že spraševali, od kod sploh izvira ime kefirja Krepki suhec. Naj vam razkrijemo. Kot pravi Sandra Turnšek, ti besedi opisujeta njenega očeta, ustanovitelja Mlekarne Krepko. Ta je bil »majhen, debelušen, pameten, zvedav človek, ki se je v ogledalu vedno videl kot krepki suhec«, pove v smehu. Hkrati to ime simbolizira moč, toplino, humor in domačnost – vse, kar je Mlekarna Krepko.

Zgodba s srcem

Zgodba Mlekarne Krepko je zgodba s srcem. Je zgodba o vztrajnosti, znanju, spoštovanju narave in verjetno enem najbolj iskrenih izdelkov, ki jih najdemo na naših trgovskih policah. In če je kefir v resnici eliksir življenja, potem je Mlekarna Krepko ena redkih mlekarn, kjer ga še znajo narediti na tradicionalni način.

A.T.

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]