Kaj so funkcionalna živila in zakaj so v trendu?
V zadnjih letih se vse bolj poudarja pomen zdrave prehrane in izbire živil, ki ne zadovoljujejo le osnovnih prehranskih potreb, temveč tudi podpirajo naše zdravje in dobro počutje.
Funkcionalna živila, ki so postala izjemno priljubljena v krogih zdravega življenjskega stila, so del te kategorije. Ta živila so visoko hranljiva in ponujajo dodatne zdravstvene koristi, ki presegajo njihovo osnovno hranilno vrednost, kot so preprečevanje bolezni, izboljšanje fizične zmogljivosti, pozitiven vpliv na razpoloženje, zaščita pred pomanjkanjem hranil in spodbujanje pravilne rasti ter razvoja.
Koncept funkcionalnih živil, ki vključujejo živila, obogatena z vitamini, minerali, probiotiki ali vlakninami, in tudi hranilno bogate sestavine, kot so sadje, zelenjava, oreščki, semena in žita, se je pojavil na Japonskem v 80. letih prejšnjega stoletja. Primer takšnega živila je oves, ki vsebuje beta-glukan, vrsto vlaknine, za katero je bilo dokazano, da zmanjšuje vnetja, izboljšuje imunsko funkcijo in zdravje srca.
Funkcionalna živila – definicija
Funkcionalna živila predstavljajo pomemben segment v svetu prehrane, saj ponujajo dodatne zdravstvene koristi poleg osnovne prehranske vrednosti. Po definiciji Akademije za prehrano in dietetiko (AND) se funkcionalna živila delijo na štiri glavne kategorije: konvencionalna živila, modificirana živila, medicinska živila in živila za posebne prehranske namene. Ta razdelitev pomaga razumeti, kako različna živila prispevajo k našemu zdravju in dobremu počutju.
Razumevanje teh štirih kategorij funkcionalnih živil omogoča boljše načrtovanje prehrane, ki ne samo da zadovoljuje osnovne prehranske potrebe, ampak tudi podpira zdravje in dobro počutje na specifične načine. S pravilno izbiro in kombinacijo teh živil lahko posamezniki izboljšajo svoje prehransko ravnovesje in prispevajo k boljšemu zdravstvenemu stanju.
Funkcionalno živilo – tradicionalni kefir
Tradicionalni kefir, ki ga proizvajamo v Mlekarni Krepko, je že sam po sebi priznano funkcionalno živilo, ki ponuja številne zdravstvene koristi. Bogat z naravno prisotnimi probiotiki in prebiotiki ta fermentirani mlečni napitek podpira zdravo črevesno floro, krepi imunski sistem in izboljšuje prebavo. Razlikuje se od industrijskega kefirja, saj je izdelan iz pravih kefirnih zrn in ne vsebuje umetnih dodatkov, kar mu daje edinstven profil in močne probiotične lastnosti.
Za več informacij in poglobljeno razumevanje, kako kefir prispeva k zdravju in dobremu počutju, obiščite članka Mlekarna Krepko – Kefir in Tradicionalni in industrijski kefir.
Inovacije v Mlekarni Krepko
V Mlekarni Krepko smo se zavezali k razvoju funkcionalnih živil, ki sledijo tem trendom in hkrati ohranjajo našo predanost kakovosti, tradiciji in naravi. Z velikim ponosom predstavljamo kar tri izdelke v naši liniji funkcionalnih živil:
1. Kefir Krepki suhec z okusom vanilije in 31 g beljakovin na obrok je idealen za športno aktivne posameznike ali tiste, ki želijo izboljšati svoj dnevni vnos beljakovin. Ta izdelek združuje visoko vsebnost beljakovin z naravnimi prednostmi tradicionalnega kefirja, ki naravno vsebuje bogat spekter probiotikov in prebiotikov za podporo zdravi črevesni flori in krepitev imunskega sistema.
Več o tem živilu si lahko preberete v članku >> Okrepite se
2. Kefir Krepki suhec s kolagenom, vitaminom C in vrtnico predstavlja edinstveno mešanico, ki združuje hidroliziran ribji kolagen, ključnega pomena za zdravje kože, las in nohtov, ter vitamin C za normalno delovanje imunskega sistema. Naravno prisotni probiotiki in prebiotiki v kefirju podpirajo zdravo črevesno floro in splošno dobro počutje, kar naredi ta izdelek kot idealno izbiro za izboljšanje počutja in videza.
Več o tem živilu si lahko preberete v članku >> Zacvetite v polnem sijaju
3. Lepotni kefir Krepki suhec s kolagenom je namenjen vsem, ki iščejo okusen in funkcionalen napitek za lepoto od znotraj in prisegajo na naravni okus kefirja.
Več o tem živilu si lahko preberete v opisu izdelka >> Lepotni kefir
Priznanje za inovativnost
Mlekarna Krepko je nedavno prejela prestižno nagrado za inovativna živila za svoj izdelek “Kefir Krepki suhec s proteini“, ki je bil razglašen za INOVACIJO LETA 2024.
Ta izjemno cenjena nagrada, podeljena s strani Inštituta za nutricionistiko, priznava izdelke, ki izstopajo na področju trajnostnega razvoja in inovativnosti v prehranski industriji. Priznanje predstavlja pomemben mejnik in potrjuje našo predanost inovacijam. Prejem te nagrade ni zgolj priznanje kakovosti in inovativnosti naših izdelkov, ampak tudi dokaz, da smo na čelu razvoja funkcionalnih živil, ki znatno prispevajo k izboljšanju zdravja in dobrega počutja potrošnikov. Nagrada “Inovacija leta 2024” za kefir s proteini izpostavlja našo zavezanost oblikovanju izdelkov, ki harmonično združujejo tradicijo in sodobne prehranske trende, s čimer potrošnikom nudimo ne samo izjemne okuse, ampak tudi konkretne zdravstvene koristi.
Več o prestižni nagradi si lahko preberete v prispevku >> Inovacija leta 2024
Tekst N. G.
Podobni članki