Laktozna intoleranca ne pomeni, da se je treba odpovedati mlečnim izdelkom
Začnimo z zanimivim podatkom. Ste vedeli, da se v nekaterih predelih Azije in Afrike skoraj vsi ljudje srečujejo z laktozno intoleranco, medtem ko je njena pojavnost v severni Evropi nižja od 10 odstotkov? Naj se sliši še tako nenavadno, je laktozna intoleranca v veliki meri pogojena z etničnim izvorom.
Kaj sploh je laktozna intoleranca?
Laktozna intoleranca je presnovna motnja, ki nastane zaradi pomanjkanja encima laktaza. Ta namreč razgrajuje laktozo oziroma mlečni sladkor na glukozo in galaktozo, ki se nato iz črevesja absorbirata v krvni obtok.
Če oseba nima (dovolj) encima laktaza, se laktoza v tankem črevesju ne razgradi in potuje naprej v debelo črevo. Tam jo začnejo razgrajevati v črevesju naravno prisotne bakterije, zaradi česar pride do fermentacije in nastanka različnih produktov razgradnje, ki povzročijo prebavne težave, kot so napenjanje, slabost, bolečina v trebuhu, napihnjenost vetrovi, in podobno. Ti znaki se pojavijo eno uro do nekaj ur po zaužitju mlečnih izdelkov.
Tudi če vam primanjkuje encima laktaza, se ni treba popolnoma odpovedati mlečnim izdelkom
V Evropi je pogostost laktozne intolerance razmeroma nizka. Tudi osebam, ki jim primanjkuje encima laktaza, se ni treba popolnoma izogibati mleku in mlečnim izdelkom, saj do 12 g laktoze dnevno, zaužite enakomerno preko celega dne, večinoma ne povzroča težav.
Še bolje je uživati fermentirane mlečne izdelke, kot so kefir, jogurt in skuta, saj vsebujejo manj laktoze, hkrati pa so v njih prisotne tudi laktične bakterije, ki pomagajo pri razgradnji laktoze v črevesju.
Kadar pride do težav, so te največkrat posledica uživanja mleka, smetane in mlečnih sladoledov ter izdelkov, ki lahko vsebujejo dodano laktozo (npr. sladice, nekatere vnaprej pripravljene jedi in mesni pripravki, nekatera zdravila).
Kefir Krepko: tudi za ljudi z laktozno intoleranco
Kefirje Mlekarne Krepko, izdelane na tradicionalen način iz kefirjevih zrn iz Kavkaza, lahko uživajo tudi ljudje, ki jim laktoza sicer povzroča težave. Razlog tiči v načinu izdelave, saj je laktoza glavna hrana kefirjevkam. Te jo med fermentacijo »pojedo« ter ustvarijo za človekov prebavni sistem prijazne in koristne probiotike.
Dodatno za ljudi s težjo obliko laktozne intolerance v Mlekarni Krepko izdelujejo tudi kefir brez laktoze in Fitnes kefir brez laktoze z okusom vanilije in dodanimi proteini, ki sta certificirano brez laktoze.
Dodajanje encima laktaza v obliki tablet ali kapsul
Za ljubitelje mlečnih izdelkov, ki jim pomanjkanje encima laktaza povzroča prebavne težave, obstaja tudi možnost dodajanja tega encima v obliki prehranskega dopolnila, ki ga zaužijejo pred obrokom ali med obrokom, ki vsebuje mlečne izdelke. Na ta način se jim ni treba odpovedati priljubljenim jedem in koristim, ki jih imajo mlečni izdelki na zdravje in počutje.
Dodatno branje:
Več o Fitnes kefirju brez laktoze z okusom vaniline in dodanimi proteini >
Podobni članki