Človeško telo se razstruplja po naravni poti

O razstrupljanju telesa je veliko napisanega, a mnoge informacije kaže jemati z zrnom soli. Še posebej, če za njimi stojijo prodajalci prehranskih dopolnil, ki obljubljajo, da bo določen izdelek vaše telo očistil strupov. Mnogi strokovnjaki se namreč s takšnimi trditvami ne strinjajo, kajti človeško telo je sposobno samo izločati toksine.

Razstrupljanje

Jetra – čistilni servis vašega telesa

Jetra so največji organ v človeškem telesu in opravljajo mnoge pomembne funkcije. S tvorjenjem žolča pomagajo pri prebavi, sodelujejo pri sintetiziranju beljakovin, imajo pomembno vlogo pri imunskem sistemu ter iz telesa odstranjujejo alkohol, pesticide, kemikalije in druge toksine. Zaradi slednjega jih lahko upravičeno okličemo za najpomembnejši čistilni servis v telesu.

Hkrati so jetra tudi edini organ v telesu, ki lahko okvarjene celice nadomesti z novimi, zdravimi.

»Jetra so naš stroj za razstrupljanje. Temu so pravzaprav namenjena,« je jasen specialist za raka jeter in kirurg Thomas Aloia, dr. med. Kot pojasnjuje, ljudem ni treba uživati prehranskih dopolnil za razstrupljanje, saj so jetra sama sposobna dan za dnem iz telesa odstranjevati strupe, ki jih vnesemo s hrano, pijačo, zdravili in dihanjem.

Največ lahko naredite z zdravo in uravnoteženo prehrano

K zdravju jeter in drugih organov lahko najbolj pripomorete z uživanjem zdrave, uravnotežene, polnovredne hrane ter probiotikov, ki pomagajo ohranjati zdravo črevesno floro. Eden takšnih je tradicionalni kefir, ki vsebuje več kot 30 različnih probiotičnih kultur ter je bogat vir vitaminov in mineralov.

Razstrupljanje ne more popraviti že poškodovanih jeter

Čeprav imajo, kot že omenjeno, jetra sposobnost, da okvarjene celice nadomestijo z novimi, lahko ob pogostem pretiravanju z nezdravo hrano in alkoholom kljub temu pride do nepopravljivih poškodb tega organa.

Posebej problematično je nabiranje maščobe v jetrih, ki zmanjšuje njihovo kapaciteto odstranjevanja toksinov iz telesa. Pri tem glede na vzrok ločimo:

  • alkoholno maščobno bolezen jeter, ki je posledica prekomernega uživanja alkohola,
  • nealkoholno bolezen zamaščenih jeter, ki je posledica prekomernega uživanja maščobe in sladkorja, kot stranski učinek pa jo lahko povzročajo tudi nekatera zdravila.

Ne glede na to, kaj je vzrok zamaščenosti jeter, je takšno stanje nepovratno in ga s prehranskimi dopolnili ali drugimi načini ni mogoče odpraviti.

Zato je še enkrat na mestu poudarek: za zdravje jeter je najpomembnejša preventiva z zdravim prehranjevanjem in omejenim uživanjem alkohola.

Razstrupljanje z dietami in postom je lahko škodljivo

Radikalne diete in dolgotrajno postenje lahko povzročijo težave, kot so utrujenost in pomanjkanje energije, neravnovesje elektrolitov, pomanjkanje nekaterih ključnih vitaminov in mineralov ter driska in druge prebavne motnje.

Prav tako nekateri strokovnjaki opozarjajo na previdnost pri uživanju prehranskih dopolnil, saj ta niso podvržena tako strogim predpisom in nadzoru kot zdravila.

Pomagajte svojemu telesu z uživanjem kefirja

Za svoje zdravje boste največ naredili z uravnoteženo prehrano, v kateri ne sme manjkati kefir, eno najstarejših fermentiranih živil na svetu, ki že dolgo velja za superživilo, znano po številnih ugodnih učinkih na zdravje, kot sta izboljšana prebava in uravnavanje ravni glukoze v krvi – pri čemer je oboje povezano tudi z delovanjem jeter.

Novo: Krepki suhec Kefya á la kefir za vegane

Edinstveni fermentirani napitek iz kefirnih zrn z okusom ananasa ima blagodejne učinke tradicionalnega kefirja, le da je namesto iz mleka narejen iz ovsenega napitka. Poskusite ga!

 

Andraž Tomše

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]