Skuta naj zaseda pomembno mesto v dnevnem jedilniku

Skuta je pomembno živilo, ker velja za zelo kakovosten vir beljakovin. Za razliko od nekaterih drugih z beljakovinami bogatih živil je lažje prebavljiva in lahko celo pomaga, ko se pojavijo težave s prebavo. Ker je bogata z aminokislinami, ima tudi blagodejen učinek na imunski sistem. Dr. Johanna Budwig jo priporoča v svoji dieti skupaj z lanenim oljem.

Skuta je splošno ime za dve vrsti mlečnih izdelkov, to sta prava skuta in skutni sir. Skuto pridobivamo na več načinov, običajno iz kislega mleka, iz sladkega mleka, nekatere vrste skute pa tudi s koagulacijo sirotke. V grobem torej skuto delimo v štiri vrste, in sicer običajno skuto iz kislega mleka, albuminsko skuto (planšarsko, sirarsko), ki je izdelana iz sladkega mleka in sirotke, rikoto, ki je izdelana iz sirotke in pa kajžarsko skuto, ki jo poznamo tudi pod angleškim nazivom cottage cheese, ki je izdelana iz posnetega mleka in kislega mleka. Kajžarska skuta je v primerjavi z ostalimi najbolj zrnata. Na Bližnjem vzhodu poznajo tudi skute oz. skutne sire, ki jih pripravljajo s pomočjo jogurta (lebneh).

Tradicionalno živilo

Skuto so pripravljali že v stari Mezopotamiji, v stari Grčiji, v starem Rimu in v starem Egiptu davno pred našim štetjem. Danes je njena pridelava razširjena po vsej Evropi, Balkanu, Rusiji, Bližnjem vzhodu in Aziji vse do Indije, kakor tudi v Kanadi, Severni Ameriki in Avstraliji. Njene različice poznamo pod imeni: faisselle, ricotta, chhena, cottage cheese, fromage blanc, quark, zernyony tvorog, curd cheese, queso fresco, lebneh, suzma, kashk.

Hujšanje s skuto

Že omenjene aminokisline v skuti pomagajo jetrom ter lahko izboljšajo presnovo maščob. Zato je skuta zelo zaželen prehrambeni izdelek za uživanje med hujšanjem. Pusta skuta pa naj bi zniževala tudi raven holesterola.

Skuta kot antistresno živilo

Pusta skuta znižuje krvni tlak in vsebuje vitamine B-kompleksa, ki pomagajo pri pomirjanju in sproščanju. Zato je tudi odlično antistresno živilo in se ga priporoča vsem, ki bi v hitrem tempu življenja želeli ohraniti tako dobro telesno kot tudi duševno zdravje.

Kako uživati skuto

Vse vrste skute in skutnega sira se v kulinariki pestro uporablja tako v slaščicah, pri pekovskih izdelkih, v namazih, pri predjedeh in v napitkih. V zdravi prehrani je skuta dobila posebno mesto. Skupaj s sadjem in semeni je lahko odličen beljakovinski zajtrk!

 

Preverite naše recepte s skuto:

Pečene polnjene paprike s skuto in mladim sirom Notranjska kajla

Kuhajmo z divjimi rastlinami: Spomladanska juha z regačico in skutnimi žličniki

Rahli skutni njoki z bučno omako

Ajdov potancelj

Energijski skutin zajtrk s sadjem

Polnozrnate slane skutine štručke

Čokoladno-cimetova pita s skuto in višnjami

 

V Mlekarni Krepko vam nudimo: Nepasirano Krepko BIO skuto in rikoto Fitness cheese rikota.

Tekst Nina Glažar

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]