Sezonska prehrana: Superživila, ki jih je dobro vključiti v svojo spomladansko prehrano

Spomladanska superživila - Mlekarna Krepko

Spomladansko prebujenje narave prinaša s seboj toplejše temperature in cvetoče pokrajine, obenem pa tudi obilje svežih superživil, ki so kot nalašč za prevetritev zimske prehrane.

Zakaj ne bi vključili raznolikih živil, ki naravno zrastejo na bližnjem travniku, jih najdemo v gozdu, so prvi znanilci pomladi v našem vrtu ali nas pritegnejo na lokalni tržnici?

Ta sezonska živila obogatijo spomladansko mizo s svojimi izjemnimi prehranskimi vrednostmi in koristmi za zdravje, hkrati nam omogočajo, da izkoristimo najboljše, kar ponuja narava. Lahko le nekaj korakov stran.

Pomlad je čas novih začetkov in svežih pristopov, ne le v našem domu, ampak tudi na krožniku. S toplejšimi dnevi prihaja cela paleta živil, bogatih s hranili, ki krasijo kuhinjsko mizo z barvitimi odtenki. A ne pozabimo jim prisluhniti! Ti čudeži narave nam pomagajo ohranjati zdravje in višati nivo energije.

V ta namen smo pripravili seznam izbranih lokalnih superživil, ki jih je vredno vključiti v spomladansko prehrano. In za piko na i smo za nekatera izmed teh živil dodali tudi ideje za okusne in enostavne recepte, s katerimi lahko začnete raziskovati nove okuse in pomladite domače menije.

Spomladanska superživila - Mlekarna Krepko

1. Šparglji

Ti živahno zeleni poganjki, znani tudi kot beluši, so bogati z vlakninami, vitamini A, C, E, K in folatom. Šparglji pomagajo pri razstrupljanju telesa, spodbujajo zdravje prebavnega sistema in imajo nizko kalorično vrednost. Odlični so na žaru, v juhah, rižotah, pečeni ali v fritati.

2. Regrat

Ta pogosto spregledan “travniški divjak” je poln vitaminov A, C in K ter mineralov, kot so železo, kalcij in kalij. Regrat podpira zdravje jeter in deluje kot naravni diuretik. Ne pozabimo na solato, pa tudi dušen je odličen!

3. Rabarbara

Vir vitamina K, C in vlaknin. Rabarbara lahko pomaga pri prebavi, ima nizko energijsko vrednost in dodaja sladko-kisli okus jedem. Pogosto se kombinira s sladkimi jagodami, vendar pa v posladku – rabarbarinem drobljencu – prav ta rožnata vrtnina prevzame glavno vlogo.

4. Radič

Znan po svojih prebavnih koristih zaradi visoke vsebnosti vlaknin. Vsebuje tudi antioksidante, ki podpirajo imunski sistem in zdravje oči. Poleg kraljevskih solat se odlično obnese tudi v rižotah, omakah za testenine ali pečen.

Spomladanska superživila - Mlekarna Krepko

5. Jagode

Bogate z vitaminom C, folati in antioksidanti. So odlične za srce, lahko pomagajo uravnavati krvni sladkor in izboljšajo zdravje kože. Kraljujejo v smutijih in napitkih ali pa kot del zdravih sladic. Poskusite lahko tudi bolj eksotično kombinacijo – pečeno zelenjavo s takosi in jagodno salso!

6. Mlada špinača

Špinača je superživilo, polno železa, folata, magnezija, vitamina A in vitamina K. Spodbuja zdravje kosti, izboljšuje vid in podpira zdravje srca. Njena kulinarična uporaba jo uvršča med najbolj iskana živila v kuhinji!
Preizkusite ta recept: Rahle kroglice s proteinskim sirom in špinačo 

7. Meta

Meta osveži dih, a lahko tudi pomaga pri prebavi in lajša simptome sindroma razdražljivega črevesja (IBS). Pravkar odganja od vsepovsod. Začnite s pripravo naravnih sirupov, čajev in osvežilnih napitkov.

8. Grah

Vir rastlinskih beljakovin in vlaknin, vsebuje tudi vitamine A, C, K in B ter minerale, kot so železo, kalij in magnezij. Je izjemno vsestranski: odličen v solatah za dodajanje hrustljavosti, kot osnova za kremna juhe ali kot svež dodatek v rižotah. Grah se odlično ujame tudi s svežimi zelišči, ki poudarijo njegovo naravno sladkost.

Spomladanska superživila - Mlekarna Krepko

9. Koprive

Tradicionalno znane po svojih čistilnih lastnostih, so bogat vir železa, kalcija in vitamina C. Pri njih je zdravilno vse, od korenin do semen. Najenostavnejši način priprave te samonikle zeli je, da mlade listke na hitro pokuhamo (ali poparimo) in uporabimo podobno kot blitvo ali špinačo, jo dodamo juham, zelenjavnim prikuham, solatam ali zeliščnim namazom.
Preizkusite ta recept: Rahel slan zavitek s koprivo

10. Por

Slajši, milejši sorodnik čebule, je odličen vir vitaminov A in K, dober vir vitamina C in folata ter vsebuje protivnetni antioksidant kvercetin. Por lahko prepražite ali dušite, da dodate okus glavnim jedem, ga pretlačite v juho ali preprosto skuhate in premešate s prelivom vinaigrette.
Preizkusite ta recept: Rustikalna pita s porom in proteinskim sirom

Spomladanska superživila - Mlekarna Krepko

11. Vodna kreša

Pikantna in grenka, saj je v sorodu z gorčičnimi listi in je odličen vir vitaminov A in C ter kalcija. Ti zeleni nežni poganjki dodajo edinstven okus juham, solatam in sendvičem.

12. Artičoke

Ta nenavadna zelenjava je polna hranil, kot so vlaknine, vitamin C, folat in magnezij. Srčki artičok so odlični za omake s testeninami, lahko jih nadevamo, pečemo na žaru ali kuhamo na pari.

13. Koromač

Podoben je sladkemu korenu in je dober vir vitamina C, kalija in vlaknin. Koristno ga je dodati v solate ali peči.

Spomladanska superživila - Mlekarna Krepko

14. Redkvice

Hrustljave in z grenkim okusom, polne vitamina C, so čudovite v kombinaciji s solato ali kot hrustljava zelenjava za piknike.

Ko se narava prebudi iz hladne zimske odeje, nam pomlad ponudi bogastvo vrtnin, divjih rastlin in mladih poganjkov, ki jih lahko označimo kar za superživila. Ta živila nas razvajajo z izjemnimi aromatičnimi okusi, hkrati pa prinašajo tudi koristi za naše zdravje! Krepijo imunski sistem in izboljšujejo splošno počutje. Z vključevanjem teh naravnih darov v našo dnevno prehrano lahko izkoristimo najboljše, kar nam ponuja sezona, in tako naredimo pomemben korak k bolj zdravemu in izpolnjujočemu življenjskemu slogu.

 

Tekst N. G.

 

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]