Zakaj je dobro uživati mleko

Čeprav se v delu javnosti občasno pojavljajo pomisleki, ali je mleko resnično koristno živilo, dejstva govorijo zase. Mleko vsebuje 9 pomembnih hranil, ki so bistvena za človekovo zdravje. Poleg vsem znanega kalcija, ki je koristen za zobe in kosti, saj pomaga ohranjati kostno maso, so tukaj še beljakovine. Mleko je namreč bogat vir beljakovin, ki pomagajo ustvarjati in obnavljati mišično tkivo.

A to je komaj začetek. Mleko vsebuje tudi kalij, ki pomaga ohranjati zdravo raven krvnega tlaka. V njem sta tudi fosfor in vitamin D, ki sta oba koristna za človekove kosti.

V mleku je tudi izjemno pomemben vitamin B12, ki ima vlogo pri manjševanju utrujenosti in izčrpanosti, potreben pa je tudi za normalno delovanje imunskega in živčnega sistema ter prebavil. Njegovo pomanjkanje ima lahko zelo hude posledice, med drugim lahko pride do megaloblastne anemije in resnih nevroloških težav.

Sedmo pomembno hranilo je vitamin A, ki pomaga pri delovanju imunskega sistema, pomemben pa je tudi za vid in zdravo kožo. Nazadnje pa sta tukaj še riboflavin (B2), ki je pomemben pri pretvarjanju hrane v energijo ter niacin, ki presnavlja sladkorje in maščobne kisline.

Mleko in bolezni

Raziskava, ki jo je vodil profesor Peter Elwood z Univerze v Cardiffu je pokazala, da lahko pitje mleka za 15 do 20 odstotkov zmanjša verjetnost, da človek umre zaradi bolezni srca in ožilja ali infarkta.

Nekateri sicer ugovarjajo, da uživanje mleka in mlečnih izdelkov dviga holesterol, toda vedeti je treba, da je holesterol samo eden od dejavnikov pri boleznih srca in oživlja, poudarja Elwood. Drug pomemben dejavnik je krvni tlak in uživanje mleka pomaga k nižjemu krvnemu tlaku.

Bolezni srca in ožilja pa niso edine, ki jih lahko uživanje mleka in mlečnih izdelkov pomaga preprečiti. Elwood dodaja, da lahko mleko nekoliko zmanjša tudi verjetnost za nastanek diabetesa tipa 2, raka na črevesju ter morda tudi raka na sečilih.

Za vse starostne skupine

Po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so mleko in mlečni izdelki pomemben del uravnotežene prehrane za vse starostne skupine.

Mleko priporočajo že otrokom, pri čemer naj bi otroci do drugega leta starosti, ki ne kažejo znakov motenj pri presnovi kravjega mleka, uživali polnomastno mleko. Za otroke do vstopa v šolo priporočajo delno posneto mleko, v katerem je običajno 1,6 % mlečne maščobe. Starejši otroci in odrasli pa naj bi uživali posneto mleko. Polnomastno mleko namreč ni priporočljivo za odrasle, saj ima visoko energijsko vrednost in veliko nasičenih maščob.

Odlično živilo za športno aktivne

Ob ukvarjanju s športom ali drugimi telesnimi aktivnostmi je nadvse priporočljivo zaužiti več beljakovin kot običajno, saj predstavljajo vir energije za mišice, še posebej takrat, ko v mišicah ni dovolj zaloge glikogena, v krvi pa ne dovolj sladkorja.

Majhna količina beljakovin v mišicah ima za posledico slabšo zmogljivost, hitreje se tudi utrudimo. Na to nas opozorijo značilne bolečine v mišicah ali po domače musklfiber, ki se lahko pojavi že med samo vadbo ali po njej. ​Najhitrejša in najučinkovitejša pomoč je v tem primeru počitek in uživanje kakovostne beljakovinske hrane.

Kot smo že spoznali v poglavju o devetih pomembnih hranilih, ki jih vsebuje mleko, so mleko in mlečni izdelki zelo bogati z beljakovinami. Zato predstavljajo odlično živilo za športno aktivne.

Koliko mleka na dan?

Da bi uživali v vseh koristih, ki jih prinaša mleko s svojimi devetimi pomembnimi hranili, ameriški strokovnjaki priporočajo 2-3 porcije mleka ali mlečnih izdelkov dnevno. Pri tem eno porcijo predstavlja skodelica mleka ali lonček jogurta, 40 g naravnega sira ali 55 g predelanega sira.

BIO mlečni izdelki Mlekarne Krepko

Mlečni izdelki Mlekarne Krepko so izdelani iz lokalnih surovin domačih kmetov, ki hrano pridelujejo na ekološki način. S tem zagotavljajo odlično kakovost svojih izdelkov – od kefirjev do sirov in drugih mlečnih izdelkov.

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]