Zdaj je čas, da se pripravite na poletno osvajanje vrhov

Uživate v gorah? Odlično, kajti kmalu bo tu poletje, ko bo sneg postopoma skopnel in bodo slovenski dvatisočaki znova vabili k osvajanju vrhov. Do takrat pa so vedno daljši pomladni dnevi kot nalašč za kondicijske pohode po sredogorju, na katerih boste okrepili mišice, utrdili podplate in morda celo vadili vzpenjanje po zavarovanih poteh na kateri od nižje ležečih ferat.

Pohodništvo

Čeprav se spomladi in zgodaj poleti vrhovi slovenskih gora že kopajo v soncu, na njih še vedno vladajo zimske razmere, ki zahtevajo alpinistično znanje in izkušnje ter popolno zimsko opremo, kot so dereze, cepin (pogosto celo dva) in lavinski trojček. Na severnih pobočjih lahko na takšne razmere naletite tudi še zgodaj poleti, zato je pred izbiro poti v vsakem primeru priporočljivo preveriti aktualne razmere – bodisi na spletu bodisi s telefonskim klicem v katero od bližnjih koč.

Pomlad je čas za uživanje v sredogorju

Vrhovi v sredogorju in pašne planine spomladi kar kličejo k obisku. Snega, z izjemo kakšne manjše zaplate na senčnih predelih, ni več, hkrati pa bujen rastlinski svet navdušuje z množico barv – in če se rastlinam zelo približate – tudi vonjev. Popolno okolje za sprostitev od vsakodnevnega vrveža in pristen stik z naravo.

Za obisk sredogorja zadošča osnovna pohodniška oprema, kot so srednje visoki pohodniški čevlji, pohodniške palice, nahrbtnik in vremenu primerna oblačila. Ne pozabite tudi na zaščito pred klopi, saj so pod nadmorsko višino 1.000 metrov spomladi že zelo aktivni, ter na zaščito pred soncem – pokrivalo za glavo, kremo za sončenje, s katero se namažete po odkritih delih telesa, in sončna očala. Sonce je v tem času že močno in tudi ob nekoliko oblačnem nebu vas lahko opeče.

Pohodnika

Nekaj idej za izlete v sredogorje

Slovenija je polna vrhov z višino med 1.000 in 1.500 metri, s katerih lahko uživate v čudovitih razgledih, pa tudi pašnih planin, kjer si boste lahko ogledali stoletja staro tradicijo paše živine in drobnice v gorskem svetu ter izdelave mlečnih izdelkov na tradicionalen način.

Naštevamo samo nekaj idej za čudovite enodnevne izlete:

  • Notranjsko in Snežniško hribovje: Goteniški Snežnik (1.289 m)
  • Julijske Alpe: Planina Razor (1.315 m), pot lahko ob ugodnih razmerah podaljšate še na razgledni vrh Planje (1.862 m)
  • Kamniško-Savinjske Alpe: Bezovec (1.326 m)
  • Karavanke: Dom na Peci (1.665 m), od koder pot podaljšate še na 10 minut oddaljen vrh Male Pece (1.731 m), v bližini koče pa je tudi votlina Kralja Matjaža.
  • Pohorje: Lovrenška jezera (1.520 m)
  • Škofjeloško in Cerkljansko hribovje: Porezen (1.630 m)

Ne pozabite na regeneracijo

Po takšnih enodnevnih kondicijskih pohodih po sredogorju, na katerih boste krepili telesno pripravljenost za poletne visokogorske podvige, seveda ne pozabite na regeneracijo. Ta je zelo pomemben del vsake športne aktivnosti ter vključuje povečan vnos proteinov po vadbi in počitek.

Že med samo aktivnostjo, še posebej pa po njej, priporočamo uživanje visokoproteinskih mlečnih izdelkov, kot je Fitnes kefir Krepko brez laktoze z okusom vanilje in z dodanimi mlečnimi proteini. Ena plastenka (500 g) tega kefirja namreč vsebuje kar 31 gramov proteinov, ki zagotavljajo konstanten in dolgotrajen nivo aminokislin v telesu za krepitev mišične mase po telesni aktivnosti.

Več o Fitnes Kefirju Krepko s proteini preberite tukaj.

Poleti se izognite gneči na najbolj obiskanih vrhovih

Ste vedeli, da je v Sloveniji kar 352 vrhov, ki se vzpenjajo 2.000 ali več metrov nad morjem? Mnogi med njimi so manj obiskani in s tem idealni za umik od množic, ki se poleti zgrinjajo na najbolj znane slovenske gore.

Če si poleti želite miru in samote, iščite poti in vrhove, ki so nekoliko bolj oddaljeni od množičnih izhodišč ali pa so »v senci« svojih slavnejših bratov. Imen – v dobro ljubiteljev miru – namenoma ne bomo navedli, a če vzamete v roke zemljevid ali pobrskate po spletu, jih boste zlahka našli.

Želimo vam varen korak!

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]