GRELNA JUHA S SLADKIM KROMPIRJEM, RDEČO LEČO IN KISLO SMETANO
Zimski dnevi kličejo po toplih in hranljivih jedeh, ki razveseljujejo s svojim okusom in bogastvom hranil. Ta grelna kremna juha združuje sladki krompir, rdečo lečo ter kislo smetano v dišečo in slastno jed, ki pogreje in nasiti. S preprostimi sestavinami ter popolnim ravnovesjem začimb in naravne sladkobe je prava zaveznica v hladnih dneh, pripravljena v zgolj pol ure. Prilagodite jo svojemu okusu – uporabite buče, različne začimbe ali jo postrezite z dodatki, ki jih imate radi.
Hranljiv obrok, poln beljakovin, vlaknin in vitaminov, je odlična izbira za kosilo, večerjo ali celo obrok za na pot!
RECEPT
Sestavine za juho, 4 porcije
- • 1 žlica BIO masla Krepko
- • 300 g sladkega krompirja, olupljenega in narezanega na kocke
- • 1 večja čebula, nasekljana
- • 2 stebli stebelne zelene, narezani na kolute
- • 2 srednje velika korenčka (150 g), narezana na kolute
- • 3 stroki česna, stisnjeni
- • 1-2 cm korenine svežega ingverja, drobno sesekljane ali naribane
- • 2 žlici paradižnikovega pireja
- • 150 g rdeče leče, namočene za 2 uri
- • 1.200 ml zelenjavne jušne osnove ali vode (+ 150 ml za zalivanje po potrebi)
- • 2 lovorova lista
- • ½ žlice kurkume (turmerike) v prahu
- • 1 žlička mlete kumine
- • sol in sveže mlet poper po okusu.
Za serviranje
- • 1 žlička BIO kisle smetane Krepko na porcijo (skupaj 3-4 žlice)
- • 1 rezina limone ali limete na porcijo
- • svež peteršilj ali koriander za dekoracijo.
Priprava
- Rdečo lečo namočimo vsaj za 2 uri. Po namakanju vodo odlijemo in lečo dobro oplaknemo pod tekočo vodo. Namakanje pomaga odstraniti fitinske kisline, kar izboljša prebavljivost leče in omogoča telesu lažjo absorpcijo njenih hranil.
- Zelenjavo operemo in očistimo. Čebulo nasekljamo, sladki krompir narežemo na kocke, korenje in stebelno zeleno na kolute, česen stisnemo, svež ingver olupimo ter drobno sesekljamo ali naribamo.
- V večjem loncu na maslu opražimo čebulo do zlato barve. Ko čebula postekleni, dodamo ingver in česen ter vse skupaj na kratko opražimo, le toliko, da česen zadiši.
- Zalijemo z zelenjavno jušno osnovo ali vodo, nato dodamo korenje, stebelno zeleno in sladki krompir. Med stalnim mešanjem solimo, dodamo paradižnikov pire in začimbe: poper, lovorov list, mleto kumino in kurkumo.
- Po 10 minutah kuhanja dodamo rdečo lečo. Če želite poenostaviti pripravo, preverite košček korenja ali krompirja: ko sta napol kuhana, dodajte rdečo lečo. Rdeča leča je običajno kuhana v 10-12 minutah. Če je potrebno, zelenjavo in lečo zalijemo z dodatno vodo le toliko, da je vse pokrito. Pazimo, da juha ne postane preredka.
- Kuhamo na majhnem ognju še vsaj 10-15 minut, da se leča zmehča in okusi ter arome lepo povežejo.
- Vsaj dve zajemalki juhe prelijemo v drugo posodo ter s paličnim mešalnikom ali blenderjem spasiramo do gladkega. Če spasiramo 2 do 3 zajemalke juhe, dobimo odlično teksturo. Spasiran del juhe vrnemo v lonec in dobro premešamo.
- Ko enolončnico odstavimo z ognja, jo pustimo stati nekaj minut, da se okusi povežejo, preden jo serviramo.
- Po želji nasekljamo svež peteršilj ali koriander. Juho ob serviranju okrasimo s svežimi zelišči, za dodatno aromo tudi z rezino limone ali limete in kislo smetano za beljakovinski dodatek in kremno strukturo. Dober tek!
………………………
Namigi za različice:
- Zamenjava zelenjave: namesto sladkega krompirja lahko uporabite masleno bučo ali hokaido.
- Dodatek začimb: za orientalski pridih dodajte žličko začimbne mešanice, kot je kari, garam masala ali Ras el Hanout.
- Sveža zelenjava: po želji pred serviranjem vmešajte svežo mlado špinačo ali okrasite z mikrozelenjem.
Tekst in recept pripravila Nina Glažar
Izdelke iz recepta najdete v naši spletni trgovini
Podobni recepti