GRELNA JUHA S SLADKIM KROMPIRJEM, RDEČO LEČO IN KISLO SMETANO

Grelna kremna juha s sladkim krompirjem, rdečo lečo in kislo smetano - Mlekarna Krepko

Zimski dnevi kličejo po toplih in hranljivih jedeh, ki razveseljujejo s svojim okusom in bogastvom hranil. Ta grelna kremna juha združuje sladki krompir, rdečo lečo ter kislo smetano v dišečo in slastno jed, ki pogreje in nasiti. S preprostimi sestavinami ter popolnim ravnovesjem začimb in naravne sladkobe je prava zaveznica v hladnih dneh, pripravljena v zgolj pol ure. Prilagodite jo svojemu okusu – uporabite buče, različne začimbe ali jo postrezite z dodatki, ki jih imate radi.

Hranljiv obrok, poln beljakovin, vlaknin in vitaminov, je odlična izbira za kosilo, večerjo ali celo obrok za na pot!

RECEPT

Sestavine za juho, 4 porcije

  • • 1 žlica BIO masla Krepko
  • • 300 g sladkega krompirja, olupljenega in narezanega na kocke
  • • 1 večja čebula, nasekljana
  • • 2 stebli stebelne zelene, narezani na kolute
  • • 2 srednje velika korenčka (150 g), narezana na kolute
  • • 3 stroki česna, stisnjeni
  • • 1-2 cm korenine svežega ingverja, drobno sesekljane ali naribane
  • • 2 žlici paradižnikovega pireja
  • • 150 g rdeče leče, namočene za 2 uri
  • • 1.200 ml zelenjavne jušne osnove ali vode (+ 150 ml za zalivanje po potrebi)
  • • 2 lovorova lista
  • • ½ žlice kurkume (turmerike) v prahu
  • • 1 žlička mlete kumine
  • • sol in sveže mlet poper po okusu.

Za serviranje

  • • 1 žlička BIO kisle smetane Krepko na porcijo (skupaj 3-4 žlice)
  • • 1 rezina limone ali limete na porcijo
  • • svež peteršilj ali koriander za dekoracijo.

Priprava

  1. Rdečo lečo namočimo vsaj za 2 uri. Po namakanju vodo odlijemo in lečo dobro oplaknemo pod tekočo vodo. Namakanje pomaga odstraniti fitinske kisline, kar izboljša prebavljivost leče in omogoča telesu lažjo absorpcijo njenih hranil.
  2. Zelenjavo operemo in očistimo. Čebulo nasekljamo, sladki krompir narežemo na kocke, korenje in stebelno zeleno na kolute, česen stisnemo, svež ingver olupimo ter drobno sesekljamo ali naribamo.
  3. V večjem loncu na maslu opražimo čebulo do zlato barve. Ko čebula postekleni, dodamo ingver in česen ter vse skupaj na kratko opražimo, le toliko, da česen zadiši.
  4. Zalijemo z zelenjavno jušno osnovo ali vodo, nato dodamo korenje, stebelno zeleno in sladki krompir. Med stalnim mešanjem solimo, dodamo paradižnikov pire in začimbe: poper, lovorov list, mleto kumino in kurkumo.
  5. Po 10 minutah kuhanja dodamo rdečo lečo. Če želite poenostaviti pripravo, preverite košček korenja ali krompirja: ko sta napol kuhana, dodajte rdečo lečo. Rdeča leča je običajno kuhana v 10-12 minutah. Če je potrebno, zelenjavo in lečo zalijemo z dodatno vodo le toliko, da je vse pokrito. Pazimo, da juha ne postane preredka.
  6. Kuhamo na majhnem ognju še vsaj 10-15 minut, da se leča zmehča in okusi ter arome lepo povežejo.
  7. Vsaj dve zajemalki juhe prelijemo v drugo posodo ter s paličnim mešalnikom ali blenderjem spasiramo do gladkega.  Če spasiramo 2 do 3 zajemalke juhe, dobimo odlično teksturo. Spasiran del juhe vrnemo v lonec in dobro premešamo.
  8. Ko enolončnico odstavimo z ognja, jo pustimo stati nekaj minut, da se okusi povežejo, preden jo serviramo.
  9. Po želji nasekljamo svež peteršilj ali koriander. Juho ob serviranju okrasimo s svežimi zelišči, za dodatno aromo tudi z rezino limone ali limete in kislo smetano za beljakovinski dodatek in kremno strukturo. Dober tek!

………………………

Namigi za različice:

  • Zamenjava zelenjave: namesto sladkega krompirja lahko uporabite masleno bučo ali hokaido.
  • Dodatek začimb: za orientalski pridih dodajte žličko začimbne mešanice, kot je kari, garam masala ali Ras el Hanout.
  • Sveža zelenjava: po želji pred serviranjem vmešajte svežo mlado špinačo ali okrasite z mikrozelenjem.

Tekst in recept pripravila Nina Glažar

Izdelke iz recepta najdete v naši spletni trgovini

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]