Kako si sami pripravimo kefirjev kremni sir in slastne namaze

O različnih načinih uporabe kefirja v domači kuhinji smo pisali v članku: Kreativni načini uporabe kefirja v kulinariki

Pa ste poleg že znanih, kot recimo kefirjev kruh, smutiji s kefirjem ali kefirjev sladoled, pomislili tudi na mlade sirčke in sirne namaze?

Tako kot jogurt ali kislo mleko se tudi kefir lahko uporabi za pripravo različnih vrst skute, mladih sirov in kremnega sira, ki je hkrati osnova kefirjevim namazom! Le da s kefirjem, ki je pravi čudež narave in probiotični super junak, ustvarimo slasten probiotični koncentrat, ki je podlaga okusnim in zdravim naravnim namazom. Kar je najboljše pri tem! Glede na želje in letne čase jih lahko spreminjamo, le osnovo izdelave moramo osvojiti. S 24-urnim odcejanjem iz tekočega kefirja pridobimo nepozabni kefirjev kremni sir!

Obenem kot stranski produkt pridelamo še kefirjevo sirotko, ki je od nekdaj veljala za zdravilno tekočino. Zlahka jo uporabimo za probiotične napitke ali pri peki kruha in kolačev. Sirotke nikar ne zavrzimo! Veste, kaj so o njej menili že v 18. stoletju? Pravili so ji – sirotka – zdravilni “mlečni serum”. “Allevato con la scotta il dottore e in bancarotta” (italijanski rek iz leta 1.777), v prevodu: “Če bi ljudje odraščali ob sirotki, bi zdravniki bankrotirali.”

Več o sirotki >>>V vročih dneh se osvežimo z napitki iz sirotke

 

Kaj je torej kremni sir?

Kremni sir je mehak sveži sir blagega okusa, običajno pridobljen iz kravjega mleka. Pri industrijski pridelavi se za njegovo proizvodnjo uporablja smetana in mleko, ki jima dodajo mlečnokislinske bakterije, te povzročijo fermentacijo in čvrstejšo strukturo.

Sirarski prt in gaza

Sirarski prt in gaza

Pri domači in tradicionalni metodi se za kremni sir lahko uporabi jogurt, kislo mleko ali kefir. S kefirjem poskrbimo, da naš sirček postane pravi probiotični koncentrat. S 24-urnim odcejanjem kefirja dobimo slasten kremni sir, ki je lahko osnova domačim namazom.

 

Kaj potrebujemo za pripravo kefirjevega mladega sira – PRIPOMOČKI:

 • Sterilna gaza (na metre se kupi v katerikoli lekarni)
  • ali sirarski prt (dobi se v večini kmetijskih zadrug po Sloveniji, kjer imajo oddelek sirarstva)
  • ali druga ustrezna tkanina, gostote 90 (običajno kombinacija lan in muslin)
  • ali filter za kavo (papirna vrečka, ki se uporablja pri »filter kavi«), primeren le pri manjših količinah
 • Posoda za odcejanje tekočine
 • Cedilo iz nerjavečega jekla ali plastike v velikosti, ki se prilega posodi
 • Vrv
 • Palica ali kavelj

Preizkusili smo štiri različice odcejanja! Podobno se obnašajo:

 1. Sterilna gaza, ki jo lahko kupimo v lekarni in se dobi na metre, za odcejanje kefirja se uporabi 6 plasti.
 2. Sirarski prt, ki je na voljo v kmetijskih zadrugah, je bistveno debelejši od gaze in spominja na zaveso. Potrebujemo takega, ki se v sirarstvu uporablja za pridelavo skute in mladih sirov, za odcejanje kefirja se uporabi 3-4 plasti.
 3. Tkanina gostote 90 pride v poštev za tiste, ki imajo doma blago in šivajo, najboljša tkanina je kombinacija lanu in muslina, v ustrezni gostoti lahko za odcejanje uporabite 3 plasti.
 4. Tudi filter vrečke za kavo se dobro obnesejo pri odcejanju kefirja, na voljo so v večini trgovin. Pomembno je, da uporabimo takšno, ki je nebeljena. V primeru odcejanja skozi filter vrečko potrebujemo še kljukice, s katerimi vrečko pritrdimo na posodo in stekleno posodo, kamor bo sirotka lahko odtekala.

RECEPT:

Sestavine za pripravo kefirjevega kremnega sira

 • 2.250 g polnomastnega kefirja Krepki suhec s 3,5% m.m.

Sestavine za sladek in slan namaz:

 • Sladek kefirjev namaz:
 • 200 g kefirjevega kremnega sira
 • 1,5 jž domačega cvetličnega medu
 • 3 jž mletih lešnikov
 • ščepec cimeta po okusu
 • .............................
 • Slan kefirjev namaz:
 • 200 g kefirjevega kremnega sira
 • ščepec soli
 • kajenski poper po okusu
 • origano
 • 1 strok stisnjenega česna
 • 1 čž oljčnega olja

Priprava kefirjevega kremnega sira:

Pripravimo si posodo kamor bo iztekala sirotka, nanjo položimo cedilo, ki se prilega posodi. Po vrhu cedilo ovijemo v ustrezno tkanino za odcejanje. Nato v cedilo, obloženo s tkanino, previdno vlijemo polnomasten kefir. Sirotka bo počasi začela kapljati in iztekati. Če smo pravilno izbrali gostoto, debelino in plasti tkanine, mora počasi kapljati ali curljati, ne sme teči skozi! Tako pustimo približno 1 uro, vmes pokrijemo s pokrovom. Po tem času konce tkanine zavežimo z vrvjo, da dobimo “culo” kot na fotografiji (po dva nasprotna kraka tkanine, potem zvežemo).

Nato “culo” obesimo na kavelj ali palico in postavimo nekam, kjer bo lahko počasi iz nje kapljalo v posodo (najbolj se obnese, če kavelj ali palico obesimo na zgornji element v kuhinji in spodaj postavimo posodo s cedilom). Pustimo, da visi približno 24 ur – v tem času bi moral nastati čvrst kremni sir kot na fotografiji.

Po 24 urah visečo “culo” razvežemo, gosto maso kefirjevega sirčka postrgajmo s tkanine in prestavimo v posodo. Tkanino speremo s hladno vodo, nato jo strojno operemo na visoki temperaturi, vsaj 85 °C, in posušimo (sirarski prt ali blago), če imamo gazo ali filter vrečko, pa ju zavržemo.

Iz 2.250 g polnomastnega kefirja (3 pakiranja kefirja po 750 g) smo dobili približno 470 g kremnega sira, ostanek je kefirjeva sirotka!

……………………

Če poskusimo naš kefirjev kremni sirček, kaj hitro ugotovimo, da je tako slasten, da praktično ne potrebuje ničesar več, niti soli!

Že takega lahko tudi stepemo in uporabimo kot kremo za piškote ali ga namažemo na kruh. Sijajno se obnese kot »frosting«, saj obdrži čvrsto strukturo, podobno mascarponeju.

 

Priprava namazov:

Lahko pa ga uporabimo kot osnovo za božanske kefirjeve namaze! Možnosti je res neomejeno. A ker smo pri Krepko pristaši zdrave, lokalne in sezonske kuhinje, smo se odločili za eno sladko in eno slano različico z dostopnimi in domačimi sestavinami. Pa poglejmo, kako ju pripravimo!

V obeh primerih lahko kefirjev kremni sir le umešamo z ostalimi sestavinami. Če želimo bolj rahlo strukturo, pa uporabimo električni mešalnik in ga pred vmešavanjem dodatnih sestavin na hitro premešamo.

Za vse sladkosnedneže in zlasti otroke, ki imajo radi sladke namaze, je medena različica pravo odkritje. Zakaj bi kupovali sladke namaze, če si lahko sami res hitro pripravimo namaz, ki je obenem še zelo zdrav? In nas kot tak podpira ter nam daje energijo! Poigramo se lahko z različnimi oreščki, tudi mandlji ali orehi se lepo podajo bogatemu okusu kefirjevega kremnega sira. Zmagovalna kombinacija je vsekakor dodatek medu in oreščkov po izbiri.

Pri slanih različicah se glede na letni čas lahko odločamo za sveža zelišča, zlasti rožmarin, baziliko, šetraj, origano, timijan, peteršilj ali drobnjak. V jesenskem času pa izberemo zelišča, ki tudi v suhi različici ohranjajo pravo aromo. Origano ali timijan sta res večna in ne razočarata. Za ljubitelje bolj pekočih prigrizkov lahko dodamo čili ali beli poper.

Dober tek!

Tekst in recept pripravila Nina Glažar

Izdelke iz recepta najdete v naši spletni trgovini

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]