LAHKI KORENČKOVI MAFINI – ideja za zdravo malico

Korenčkovi mafini

Zdravi korenčkovi mafini, pripravljeni iz polnozrnate moke, jabolčne čežane in z naravnimi sladili, so odlična izbira za malico v službi ali šoli. Seveda so tudi slastnega okusa, lahki, rahli in barviti.

Zakaj so korenčkovi mafini zdravi?

Za razliko od večine mafinov iz rafinirane moke so ti pripravljeni iz polnozrnate pirine moke. Jabolčna čežana in javorjev sirup nadomestita sladkor, zato so ti mafini naravno sladkani in le nežno sladki. Piko na I jim dodajo suhe brusnice.

Korenčkovi mafini

Ti lahki mafini so polni naribanega korenja, mletih mandljev in suhih brusnic. Navkljub bogatim zdravim sestavinam so še vedno rahli in puhasti.

Če ob mafinu spijemo še lepotni kolagenski kefir z vrtnico, si s tem lahko nadomestimo cel obrok. Na ta način bomo navkljub stiski s časom zaužili zdrav prigrizek, ki je energetsko bogat in obenem hranljiv. S kefirjem pa bomo poskrbeli za dnevni vnos probiotikov, prebiotikov, kolagena in vitamina C.

Zmagovalna kombinacija = lahki korenčkov mafin + Kefir Krepki suhec s kolagenom, vitaminom C in vrtnico.

RECEPT

Sestavine za 12 mafinov:

  • 300 g korenja
  • 150 g pirine polnozrnate moke + 1 jž moke za posip brusnic
  • 50 g mletih mandljev
  • 100 g suhih brusnic ali rozin
  • 150 g jabolčne čežane
  • 80 g javorjevega ali agavinega sirupa
  • 1 jž limoninega soka
  • 70 g stopljenega BIO masla Krepko
  • 1 čž cimeta v prahu
  • 1 ščepec muškatnega oreščka
  • 1 čž vanilje bourbon v prahu
  • 1 čž pecilnega praška iz vinskega kamna
  • ½ čž jedilne sode

Priprava:

  1. Korenje olupimo in drobno naribamo. Brusnice ali rozine potresemo z 1 jž moke, da se ločijo med seboj. Limono ožamemo in odmerimo 1 jž soka. Maslo pogrejemo, le toliko, da se stopi.
  2. Pečico segrejemo na 180°C. Dno pekača za 12 mafinov prekrijemo s papirčki za mafine.
  3. V skledi zmešamo vse suhe sestavine in jih damo na stran: moka, mleti mandlji, brusnice ali rozine, začimbe (cimet, muškatni orešček, vanilja), pecilni prašek in soda.
  4. V drugi posodi zmešamo vse mokre sestavine (vključno s korenčkom): jabolčna čežana, korenje, limonin sok, stopljeno maslo, javorjev ali agavin sirup.
  5. Mokre sestavine vmešamo v suhe in jih razdelimo v papirčke, ki smo jih že prej razporedili po pekaču.
  6. V ogreti pečici pečemo približno 25-30 minut. Pečemo na srednji višini, na klasičen način (brez  ventilacije!)
  7. Da so res dobro pečeni, vidimo po zlatorumeni skorjici. Ko mafin z zobotrebcem prebodemo v sredini, se masa ne sme več prijemati nanj. Pečene mafine pustimo v pekaču, dokler se ne ohladijo.

Dober tek!

 

Tekst in recept pripravila Nina Glažar

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]