RUSTIKALNA PITA S POROM IN PROTEINSKIM SIROM

Rustikalna pita s porom in proteinskim sirom - Mlekarna Krepko

Odkrijte čar domače peke s tem receptom za slano pito, ki združuje bogate okuse pora in rahlost proteinskega sira. Recept je popolna izbira za vse, ki iščete okusno in hranljivo jed, primerno tako za vsakdanje obroke kot za posebne priložnosti. S kombinacijo polnovredne moke in BIO sestavin iz Mlekarne Krepko ta pita ne prinaša le zadovoljstva ob prepletu aromatičnih okusov, temveč tudi podpira zdrav način prehranjevanja.

Sestavine za krhko masleno testo:

  • • 125 g polnovredne moke (pirine, pšenične ali druge priljubljene)
  • • 125 g bele moke
  • • 120 g hladnega BIO masla Krepko
  • • 1 jajčni rumenjak
  • • 1-2 jž hladne vode
  • • ½ čž soli

Sestavine za nadev s porom:

  • • 500 g pora
  • • 300 g proteinskega sira Fitness Krepko
  • • 100 g BIO kisle smetane Krepko
  • • 50 g BIO belega sira Domača Fletka Krepko
  • • 3 jajca
  • • naribana limonina lupinica ½ limone
  • • sol in poper
  • • 1 čž suhega timijana
  • • ščepec muškatnega oreščka.

Sestavine za peko:

  • • pekač za pito ali tortni model pekača, premera 25-26 cm
  • • papir za peko
  • • BIO maslo Krepko za namastitev robov pekača

Postopek – priprava maslenega testa:

  1. V skledi zmešamo suhe sestavine: obe vrsti moke in sol. Hladno maslo narežemo na manjše kocke in ga potresemo po suhih sestavinah. Maščobo s prsti vgnetemo v suhe sestavine, da postane podobna drobtinam. Dodamo rumenjak in 1-2 žlici hladne vode. Vse sestavine na hitro pognetemo v testo. Zmes pokrijemo ali zavijemo v folijo za živila in vsaj za 1 uro shranimo v hladilniku.
  2. Pripravimo si okrogel pekač za pite ali tortni model, premera 25-26 cm. S papirjem za peko ga pokrijemo po dnu (izrežemo krog ustreznega premera), po robovih pa ga namažemo z maslom.
  3. Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v tanek krog, ki ga položimo v okrogel pekač. S prsti ga pritisnemo ob dno in obod pekača. Rob naj bo visok vsaj 3,5 cm in enakomerno debel. Dno večkrat prebodemo z vilicami in za 15 minut shranimo v zamrzovalnik. Na ta način preprečimo, da bi se rob pite med peko topil in lezel dol.

Postopek – priprava nadeva:

  1. Pečico segrejemo na 200°C. Vmes pripravimo nadev!
  2. Por očistimo, operemo in osušimo. Zrežemo ga po dolžini na polovico in nato na kolutke. V primeru uporabe mladega pora predhodna priprava s kuhanjem ali blanširanjem ni potrebna. Če pa uporabljamo starejši por, ga za 5 minut blanširamo v vreli vodi in nato odcedimo, preden ga dodamo k nadevu.
  3. V večji posodi najprej z vilicami pretlačimo proteinski sir in beli sir Domača Fletka, jajca razžvrkljamo, limoni naribamo lupinico, kislo smetano dodamo zmesi. Vse sestavine – por in mokre sestavine premešamo in začinimo: dodamo sol, poper, timijan in muškatni orešček.

Postopek – peka pite:

  1. Ohlajeno testo potisnemo v pečico in ga pečemo 15 minut, da se na pol speče in že rahlo zlato-rjavo obarva.
  2. Ker je bilo testo prej kratko zamrznjeno, bi se moralo lepo speči. Če pri peki krhkega maslenega testa radi uporabljate kroglice za peko, pa naredite po naslednjem postopku. Dno obložite s kosom papirja za peko in po njem razporedimo kroglice za peko (suha fižolova zrna). Testeno osnovo enako pečete v ogreti pečici 15 minut.
  3. V pečici zmanjšamo temperaturo na 180°C. Na pol pečeno testeno osnovo odstranimo iz pečice in jo napolnimo s pripravljenim nadevom. Nadev po vrhu lepo poravnamo.
  4. Pito pečemo še 35-40 minut, na srednji višini v pečici, klasičen način peke.
  5. Pečeno pito ohladimo, potem pa jo narežemo na poljubno velike kose in postrežemo. Dober tek!

Postrežba:

K tej aromatični in sočni piti se dobro prileže sezonska solata.

………………………

Namig

To okusno in sočno pito lahko pripravimo tudi s skuto, ki jo v enakem razmerju zamenjamo za proteinski sir.

Slana pita s porom in proteinskim sirom je prava simfonija okusov, ki navduši vsakogar, ki si želi razvajanja z zdravimi in okusnimi jedmi. Ne glede na to, ali jo pripravljate za družinsko večerjo ali kot posebno jed za druženje s prijatelji, je ta pita vedno dobra izbira.

Uživajte v tej preprosti rustikalni jedi, polni aromatičnih okusov. Naj vam prinese veselje v vašo kuhinjo!

Rustikalna pita s porom in proteinskim sirom - Mlekarna Krepko

Tekst in recept pripravila Nina Glažar

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]