Polnjeni jajčevci z začinjeno jogurtovo omako

 

Poletna pečena in polnjena zelenjava se šopiri in očara v kuhinjah Mediterana, južnega Balkana, Orienta, Bližnjega vzhoda in severne Afrike. Vsaka ima svoje kulinarične posebnosti, zelišča in začimbe, ki obogatijo te omamne jedi. Nadevi so lahko mesni, zelenjavni, z žiti, s stročnicami, z gobami, s skuto ali s siri

Med vsemi različicami jedi in receptov z jajčevci so prav pečeni na žaru ali v pečici najbolj slastni! Zunanja stran jajčevcev pri peki lepo zažari, notranjost postane svilnato gladka, vonj in okus tega vsestranskega živila vsakič presenetita v svoji polnosti.

Aromatičnemu nadevu, ki ga bomo pripravili z zeleno lečo, papriko, paradižnikom… pa bo začinjena jogurtova omaka dodala osvežilno noto.

 

RECEPT:

Sestavine za 4-6 porcij:

  • 2 velika jajčevca ali 3 srednje veliki
  • oljčno olje
  • ----------------------
  • Za lečin nadev:
  • 150 g zelene leče
  • 1 velika čebula oz. 2 manjši
  • 3 stroki česna
  • 1 velika rdeča paprika
  • 2 jž paradižnikove paste ali pretlačenih vloženih pelatov
  • 1 jž medu
  • 1 jž sladke paprike v prahu
  • ½ jž dimljene paprika v prahu (po okusu)
  • ½ čž kajenskega popra
  • 1 čž soli
  • 1 jž stisnjenega limoninega ali limetina soka
  • začimbe: lovorov list, muškatni orešček, timijan
  • ----------------------
  • Za nadev 2:
  • 2 srednje velika na koščke nasekljanega paradižnika

  • Za začinjeno jogurtovo omako:
  • 300 g BIO jogurt Krepki suhec s 3,2% m.m.
  • 1 jž oljčnega olja
  • 1/2 limone ali limete (stisnemo sok)
  • nasekljana sveža poprova meta
  • 2 stroka česna
  • 1 ščepec soli
  • 1 ščepec popra
  • ----------------------
  • Za okrasitev:
  • šopek nasekljanega svežega peteršilja

Priprava:

1. Najprej pripravimo lečino omako:

Zeleno lečo za par ur namočimo, nato vodo odlijemo. Kuhamo jo skupaj z lovorovim listom v osoljeni vodi. Ko zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo približno 10 minut, dokler se leča ne zmehča. Če je predhodno ne namočimo, se kuha približno 20 minut.

Medtem v blenderju ali sekljalniku pripravimo omako! Čebulo, česen, rdečo papriko, paradižnikov pire (ali vložene pelate), med, sol, kajenski poper, sladko in dimljeno papriko v prahu ter limonin sok zmiksamo v homogeno pasto, dodamo timijan in muškatni orešček. Lečo dobro odcedimo in vmešamo v pripravljeno omako.

2. Nato pripravimo jajčevce:

Jajčevce operemo, po dolžini prepolovimo, pecljev ne odstranimo. Z žličko postrgamo sredico, toda ne preveč, saj je mora še za 1 cm ostati nad olupkom.

Notranji del shranimo. Polovice jajčevcev zložimo v namaščen pekač, malo po vrhu osolimo in 10 min. pečemo pri temperaturi 220°C.

Notranji del jajčevcev enakomerno nasekljamo na drobne koščke in jih na hitro popražimo na oljčnem olju, pražimo le toliko, da zadišijo in se zmehčajo. Primešamo jih lečini omaki.

Svež paradižnik narežemo na manjše koščke in ga odcedimo.

Temperaturo pečice zmanjšamo na 180°C, jajčevce napolnimo z lečino omako in nasekljanimi paradižnikovimi koščki. Na srednji višini pečice, pri običajni peki, pečemo polnjene jajčevce še 30-35 min.

3. Medtem pripravimo jogurtovo omako:

V posodi za mešanje zmešamo jogurt, nasekljano svežo meto, oljčno olje, limonin ali limetin sok, sol in poper. Dodamo stisnjen ali nariban česen. Pomešamo in po potrebi in okusu dodamo sol ali limonin oz. limetin sok.

Polnjene jajčevce postrežemo sveže pečene ali hladne. Potresemo jih s svežim peteršiljem in prelijemo z začinjeno jogurtovo omako. Jedo se kot samostojna jed, priloge ni potrebno pripravljati.

Dober tek!

———————-


Namig:

Jogurt lahko nadomestimo tudi s kefirjem, s tem dobimo dodano vrednost funkcionalnega živila.

Svežo meto v jogurtovi omaki lahko spustimo ali pa zamenjamo s kakim drugim svežim zeliščem, npr. z baziliko, s pehtranom ali z drobnjakom.

Zeleno lečo lahko zamenjamo z rjavo ali črno lečo in jed pripravimo po enakem postopku. Ne nadomeščajmo je z oranžno oz. rdečo lečo, saj le-ta prehitro razpade in je zato bolj primerna sestavina za kremne juhe ali namaze. Leča v receptu naj bo do mehkega skuhana, a naj ohrani strukturo.

Vodo, v kateri smo kuhali lečo skupaj z lovorjevim listom, lahko shranimo in jo uporabimo kot jušno osnovo za razne omake, prikuhe ali mineštre.

 

Tekst in recept pripravila Nina Glažar

Izdelke iz recepta najdete v naši spletni trgovini

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]