RAHEL MANDLJEV KOLAČ S PROTEINSKIM SIROM
Za vse ljubitelje mandljev in lahkotnih sladic je ta mandljev kolač prava poslastica. S svojo rahlo, puhasto teksturo, ki jo ustvarja proteinski sir, ter bogatimi mandljevimi in osvežujočimi limoninimi notami bo zagotovo prava atrakcija na družinskih praznovanjih. Kolač je popolnoma brez moke, saj so glavni sestavni del mleti mandlji (ali mandljeva moka), kar ga naredi naravno brez glutena in prijaznega tudi tistim, ki se izogibajo žitaricam.
V tem receptu uporabimo drobno mlete blanširane mandlje, da ohranimo svetlo strukturo kolača. Čeprav lahko uporabite tudi neblanširane mandlje (z lupino), bo tekstura nekoliko drugačna, barva kolača pa rahlo temnejša. Tudi mandljeva moka, ki je bolj fino mleta, je primerna izbira. Kolač bo dobro uspel z vsemi tremi različicami mandljev.
RECEPT
Sestavine za kolač (za 10 kosov)
- • 115 g BIO masla Krepko
- • 400 g proteinskega sira Fitness Krepko
- • 150 g trsnega sladkorja
- • 2 žlički burbonske vanilije v prahu
- • 1 žlica mandljevega likerja (po želji)
- • 4 velika jajca, ločena
- • drobno naribana lupina 1 velike limone
- • 200 g mletih mandljev ali mandljeve moke
- • 50 g mandljevih lističev
- • ščepec soli
- • 1 žlica sladkorja v prahu za posip
Sestavine za peko
- • tortni model, premera 22-24 cm
- • papir za peko
- • BIO maslo Krepko za namastitev robov pekača
Postopek
- Maslo vzamemo iz hladilnika in ga pustimo na sobni temperaturi vsaj 30 minut, prav tako jajca.
- Pripravimo tortni model premera 22-24 cm. Dno prekrijemo s papirjem za peko, robove premažemo z maslom.
- Pečico segrejemo na 180°C.
- Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Proteinski sir dobro pretlačimo z vilicami, naribamo limonino lupinico.
- V prvi posodi z električnim mešalnikom stepamo zmehčano maslo s sladkorjem, soljo in vaniljo, dokler zmes ne postane rahla. Postopoma dodajamo rumenjake, enega po enega, ter stepamo, dokler masa ne naraste in postane puhasta kot krema.
- Dodamo proteinski sir in na hitro premešamo, da se sestavine povežejo. Po želji dodamo mandljev liker, nato še limonino lupinico in mlete mandlje. Premešamo.
- V drugi posodi stepemo beljake v trd sneg, ki ga stepamo, dokler ni svetleč in čvrst.
- Sneg previdno vmešamo v mandljevo maso z rumenjaki, da ohranimo rahlo teksturo.
- Pripravljeno maso prelijemo v tortni model, površino poravnamo in po vrhu potresemo mandljeve lističe.
- Pečemo v predhodno ogreti pečici 55-60 minut na 180°C, brez ventilacije, dokler se kolač zlato rjavo ne obarva.
- Kolač ohladimo na sobno temperaturo, nato ga previdno odstranimo iz pekača. Pred serviranjem po želji posujemo s sladkorjem v prahu. Dober tek!
———————
Namig:
Ta aromatičen in sočen kolač lahko pripravite tudi s skuto, ki jo v enakem razmerju zamenjate za proteinski sir.
Tekst in recept pripravila Nina Glažar
Izdelke iz recepta najdete v naši spletni trgovini
Podobni recepti