SKUTNE TORTICE V KOZARČKIH BREZ PEKE – poletni hit sezone

Poleti se prileže osvežilna sladica, še bolje, če je pripravljena brez kuhanja ali peke. Sladice v kozarčkih so dobra izbira, saj z nekaj preprostimi sestavinami in dobro ohlajene hitro postanejo slasten poobedek. Te sočne skutne tortice v kozarčkih, po navdihu priljubljenega “Cheesecake-a”, povežejo sladko in kremasto teksturo v hitro pripravljeno sladico iz zdravih sestavin.

Pripravite jo, ko si zaželite nekaj osvežujočega, slastnega in z vonjem po poletju.

RECEPT

Sestavine (za 4 kozarčke)

  • Za osnovo:
  • • 150 g graham piškotov
  • • 50 g stopljenega BIO masla Krepko
  • • 1 ščepec soli

  • Za kremni sloj:
  • • 300 g BIO skute Krepko
  • • 250 g BIO kisle smetane Krepko
  • • 60 ml agavinega ali javorovega sirupa
  • • 1 žlička burbonske vanilje

  • Za jagodni preliv:
  • • 250 g svežih ali zamrznjenih jagod
  • • 2 žlici sladkorja
  • • 1 žlica limoninega soka (1/2 limone)
  • • 1 žlica koruznega škroba (zmešanega z 2 žlicama vode)

Postopek

Priprava osnove:

Maslo v manjši kozici pri nizki temperaturi stopimo.
Piškote zdrobimo in jih v večji skledi zmešamo s stopljenim maslom in soljo.
Mešanico enakomerno razdelimo med kozarčke in jo pritisnemo na dno.

Priprava kremnega sloja:

V multipraktiku, zmogljivem električnem mešalniku ali blenderju stepamo skuto, kislo smetano, agavin ali javorov sirup in vaniljo, dokler ne dobimo povsem gladke in kremaste zmesi.
Kremo enakomerno porazdelimo po kozarčkih preko piškotne osnove.
Kozarčke z nadevom ohladimo v hladilniku za vsaj 1 uro, da se krema lepo strdi.

Priprava jagodnega preliva:

Limono ožamemo in odmerimo ustrezno količino soka. Koruzni škrob raztopimo v vodi v razmerju 1:2.
V manjši kozici pri nizki temperaturi segrejemo jagode, dodamo sladkor in limonin sok. Kuhamo, dokler se sladkor ne raztopi in jagode ne zmehčajo.
S tlačilko za krompir grobo pretlačimo jagode (le toliko, da koščki še ostanejo, a vseeno dobimo strukturo omake).
Dodamo mešanico koruznega škroba in vode ter kuhamo še 2-3 minute, dokler se preliv ne zgosti. Ves čas mešamo, nato odstavimo in pohladimo na sobno temperaturo.
Ohlajeni preliv enakomerno porazdelimo po kremnem sloju v kozarčkih.

Ohlajanje in postrežba:

Kozarčke postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri, da se okusi povežejo, krema in preliv pa strdita.
Pred serviranjem lahko sladico še dodatno okrasimo z lističi sveže mete, rezino limone ali kako svežo jagodo. Dober tek!

———————

Več zanimivosti o skuti si preberite v članku >>Skuta naj zaseda pomembno mesto v dnevnem jedilniku

 

Tekst in recept pripravila Nina Glažar

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]