SOLATA S PEČENO CVETAČO, TESTENINAMI IN BELIM SIROM DOMAČA FLETKA

Solata s pečeno cvetačo, testeninami in belim sirom domača fletka - Krepko

Špinačna solata s pečeno cvetačo, testeninami, belim sirom, suhimi brusnicami, rdečo čebulo in svežim limoninim prelivom je polna okusa, dišečih arom in prava paša za oči.

Pečena cvetača doda prijetno globino, medtem ko sveža špinača in limonin preliv prinašata osvežujočo noto. Orzo testenine in beli sir poskrbita za kremnost in nasitnost, suhe brusnice pa za sladek kontrast.

Ta barvita solata je odlična izbira za pozno poletno kosilo, saj združuje bogate okuse in hranilno vrednost v eni jedi.

  • Za solato:
  • • 1 manjša glava cvetače
  • • 4 žlice oljčnega olja
  • • 200 g orzo ali drugih drobnih testenin
  • • 150 g mlade špinače
  • • 70 g suhih brusnic
  • • 1 rdeča čebula
  • • 200 g BIO belega sira Domača Fletka
  • • 1 žlička soli
  • • ½ žličke mletega popra

  • Za preliv:
  • • 70 ml kakovostnega oljčnega olja
  • • 1 limona (za sok)
  • • 1 žlička medu
  • • 1 žlička suhega origana
  • • sol in sveže mlet poper po okusu

Priprava

1. Zelenjavo operemo in očistimo. Cvetačo razdelimo na srednje velike cvetke, rdečo čebulo narežemo na tanke kolobarje, špinačne liste pustimo cele.
2. Pečico segrejemo na 200°C.
3. Cvetačo zmešamo s 3 žlicami oljčnega olja, soljo in poprom. Razporedimo jo na velik pekač in pečemo na srednji višini pečice, dokler se cvetača ne zmehča in rahlo potemni, približno 20-25 minut. Pečeno ohladimo in postavimo na stran.
4. Medtem v loncu s slano vrelo vodo skuhamo izbrane drobne testenine, na primer orzo. Kuhamo jih 8 minut oz. po navodilih proizvajalca, dokler niso “al dente” ali “na zob“. Odcedimo jih, speremo pod hladno vodo in prelijemo s preostalo 1 žlico oljčnega olja.
5. V drugi skledi pripravimo solatni preliv. Limono ožamemo in sok zmešamo z medom, suhim origanom, soljo in poprom. Med nežnim stepanjem počasi prilivamo oljčno olje, dokler se vse sestavine dobro ne povežejo.
6. Kuhane in ohlajene testenine, pečeno cvetačo, rdečo čebulo, nadrobljen beli sir in suhe brusnice zmešamo v skledi. Prelijemo s prelivom in dobro premešamo, da se sestavine povežejo. Dodamo še mlado špinačo, ki jo rahlo vmešamo. Poskusimo in po želji dodatno začinimo.
Dober tek!

 

Namigi za različice:

Namesto testenin lahko uporabite tudi riž, ječmen ali bulgur. Špinačo lahko nadomestite z rukolo ali katero od vrst sezonske listnate solate.

 

Tekst in recept pripravila Nina Glažar

Izdelke iz recepta najdete v naši spletni trgovini

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]