SPOMLADANSKA SOLATA S ŠPARGLJI, LEČO IN SIROM ZA ŽAR
Spomladanska solata s šparglji, lečo in sirom za žar je bogata z beljakovinami in vlakninami ter polna osvežujočih okusov. Združuje hranilno moč stročnic, svežo spomladansko zelenjavo in sir za žar, ki ob peki razvije mamljivo aromo. Primerna je za lahko kosilo ali piknik.
S preprostim, a aromatičnim prelivom iz limone, oljčnega olja in svežih zelišč, vas ta barvita solata prijetno nasiti – ne da bi vas obtežila.
RECEPT
- Sestavine za solato
- • 200 g kuhane in odcejene rjave, črne ali zelene leče
- • 500 g svežih špargljev, kuhanih in odcejenih
- • 250 g BIO sira za žar Krepko (pečen tik pred postrežbo, narezan na rezine)
- • 150 g mlade čebule, vključno z zelenim delom
- • 100 g hrustljave zelene listnate osnove (npr. mlada blitva ali špinača)
- • 100 g redkvic
- • 4-5 žlic popečenih bučnih semen
- • 2 lovorova lista (za kuhanje leče)
- • 1 žlička soli
- Sestavine za preliv
- • 100 ml kakovostnega oljčnega olja
- • 1 žlica balzamičnega kisa
- • sok 1 BIO limone
- • naribana limonina lupinica (½ BIO limone)
- • 1 žlička medu
- • 1 žlička suhega origana
- • sol in sveže mlet poper po okusu
- Sestavine za okras in serviranje
- • nekaj vejic svežih zelišč (peteršilj, bazilika, meta ali pehtran) po okusu
Priprava
Priljubljeno vrsto leče namočimo za vsaj 3 ure. Uporabimo lahko katero koli vrsto rjave, zelene ali črne leče. Po namakanju jo prestavimo v lonec z vodo (v razmerju 3 : 1 glede na količino leče), skupaj z dvema listoma lovorja in soljo. Kuhamo 20–30 minut, odvisno od vrste in starosti leče. Ko je kuhana, jo odcedimo in ohladimo.
Zelenjavo temeljito operemo in odcedimo. Mlado čebulo in redkvice narežemo na kolutke, blitvo ali špinačo pa le natrgamo; če so listi večji, jih narežemo na trakove.
Šparglje očistimo po naslednjem postopku: spodnje dele – ki so lahko že nekoliko »leseni« – olupimo z lupilcem za krompir (pod lupino je mehki del), zato jih lahko uporabimo v celoti. Zgornje vršičke (dolžine 3,5 do 4 cm) odrežemo in damo posebej. Preostali del narežemo na manjše kose, dolge približno 2 do 2,5 cm.
Pripravimo kozico s približno 500 ml vode in jo rahlo solimo. Ko voda zavre, vanjo stresemo narezane šparglje in jih kuhamo 2 minuti. Kuhane odcedimo in pustimo, da se ohladijo.
Bučna semena lahko rahlo prepražimo na suhi ponvi, da postanejo bolj hrustljava in pridobijo izrazitejši okus. Ko se ohladijo, jih v možnarju rahlo stolčemo ali grobo sesekljamo.
Medtem pripravimo preliv. V manjši skledi ročno stepemo oljčno olje, sveže iztisnjen limonin sok, limonino lupinico, balzamični kis, med, suhi origano, sol in poper. Stepamo, dokler se sestavine ne povežejo v gosto emulzijo.
Nato pripravimo sir za žar. Spečemo ga lahko na zunanjem žaru, v ponvi ali na kuhinjskem žaru. Narežemo ga na trakove in popečemo na obeh straneh, da je rahlo zapečen.
Zelišča za okras natrgamo ali grobo sesekljamo. Vse sestavine stresemo v skledo, preliv prelijemo čez mešanico, dobro premešamo, po potrebi dodatno začinimo in postrežemo.
Dober tek!
………………………
Namigi za različice:
- Pri tej solati lahko zelo enostavno zamenjamo lečo za bel fižol, bob ali čičeriko.
- Šparglje lahko nadomestijo tudi artičoke. Ko se njihova sezona konča, jih lahko zamenjamo s pečenimi bučkami.
- Ljubitelji divje hrane pa lahko hrustljavi zeleni del – za katerega smo uporabili blitvo ali špinačo – zlahka nadomestijo s kako samoniklo zeljo, na primer z navadno zvezdico, regačico ali divjo blitvo.
BIO sir za žar Krepko je svež polnomasten sir, pripravljen tako, da se med peko ne raztopi. Zaradi svoje kompaktne strukture ostane med segrevanjem čvrst, obenem pa razvije prijetno aromo in zlato zapečeno skorjico. Primeren je za pripravo na ponvi ali žaru in je odličen dodatek k različnim toplim in hladnim jedem. Sir za žar je odlična beljakovinska alternativa mesu – brez kompliciranja in v samo nekaj minutah je pripravljen za postrežbo.
Tekst in recept pripravila Nina Glažar
Izdelke iz recepta najdete v naši spletni trgovini
Podobni recepti