JESENSKA SOLATA Z BRSTIČNIM OHROVTOM IN KEFIRJEVIM PRELIVOM

Ta bogata in jesensko obarvana solata z brstičnim ohrovtom, fižolom ter kefirjevim prelivom navduši s polnimi okusi, naravno kremastimi teksturami ter svežino sezonskih sestavin. Kombinacija kuhanega fižola, hrustljavega brstičnega ohrovta in nežno praženih sončničnih semen ustvarja zanimivo harmonijo tekstur, medtem ko kefirjev preliv z limonino noto in ostro aromo dijonske gorčice doda osvežilno in probiotično bogastvo. Solata je hranljiva, primerna kot predjed, glavna jed ali kot spremljava k drugim jedem.

Idealen obrok za hladnejše jesenske dni, ki napolni z energijo in podpira dobro počutje.

RECEPT

Sestavine za solato, 4-5 porcij

  • • 500 g kuhanega brstičnega ohrovta
  • • 250 g kuhanega fižola poljubne vrste (bel, rdeč, črn fižol)
  • • 150 g mlade čebule, vključno z zelenim delom
  • • 50 g sončničnih semen

Za preliv:

  • • 100 g kefirja Krepki suhec s 3,2% m.m.
  • • 50 ml oljčnega olja
  • • ½ limone (približno 2 žlici soka)
  • • 2 žlici dijonske gorčice (polnozrnate)
  • • 1 strok česna
  • • 1 žlička medu
  • • sol in sveže mlet poper po okusu

Priprava

  1. Za fižol je najbolje, da ga skuhamo že dan prej. Če uporabljamo vloženega, ga dobro odcedimo in ponovno stehtamo, upoštevamo neto količino.
  2. Večjo posodo z vodo pristavimo na štedilnik. Brstični ohrovt očistimo in razpolovimo. Stresemo ga v krop, solimo in glede na velikost kuhamo 7 do 10 minut. Brstični ohrovt naj bo kuhan na zob (al dente), da ohrani nekaj hrustljavosti, kar izboljša strukturo solate. Ko je kuhan, ga odcedimo.
  3. Mlado čebulo vključno z zelenim delom narežemo na kolutke.
  4. Sončnična semena lahko rahlo prepražimo na suhi ponvi, da postanejo bolj hrustljava in poudarimo njihov okus.
  5. V drugi skledi pripravimo solatni preliv. Česen stisnemo ali drobno sesekljamo. Limono ožamemo in sok zmešamo z medom, dijonsko gorčico, česnom, soljo in poprom. Med nežnim stepanjem počasi prilivamo oljčno olje in kefir, dokler se vse sestavine dobro ne povežejo.
  6. Kuhanemu fižolu in brstičnemu ohrovtu dodamo narezano mlado čebulo in sončična semena.
  7. Vse sestavine skupaj stresemo v skledo. Omako prelijemo čez mešanico, rahlo premešamo, poskusimo in po potrebi dodatno začinimo.
  8. Solato postrežemo s kruhom, z jajčnimi jedmi, kot predjed ali jesensko glavno jed. Možnosti za serviranje so neskončne. Dober tek!

………………………

Namigi za različice:

  • V solato lahko dodamo še trdo kuhana jajca ali pečeno piščančje meso za bolj beljakovinski obrok.
  • Namesto fižola lahko uporabimo katero koli priljubljeno stročnico, prav tako tudi bob ali čičeriko.
  • Sončična semena lahko nadomestimo tudi z drugimi semeni ali oreščki.
  • Če dijonske gorčice nimate pri roki, lahko uporabite tudi običajno gorčico. Če ne marate polnozrnatih gorčic z vključenimi semeni, izberite gladko gorčico brez semen, ki bo prav tako dodala prijetno ostrino in okus prelivu.

Tekst in recept pripravila Nina Glažar

Izdelke iz recepta najdete v naši spletni trgovini

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]