JESENSKA SOLATA Z BRSTIČNIM OHROVTOM IN KEFIRJEVIM PRELIVOM
Ta bogata in jesensko obarvana solata z brstičnim ohrovtom, fižolom ter kefirjevim prelivom navduši s polnimi okusi, naravno kremastimi teksturami ter svežino sezonskih sestavin. Kombinacija kuhanega fižola, hrustljavega brstičnega ohrovta in nežno praženih sončničnih semen ustvarja zanimivo harmonijo tekstur, medtem ko kefirjev preliv z limonino noto in ostro aromo dijonske gorčice doda osvežilno in probiotično bogastvo. Solata je hranljiva, primerna kot predjed, glavna jed ali kot spremljava k drugim jedem.
Idealen obrok za hladnejše jesenske dni, ki napolni z energijo in podpira dobro počutje.
RECEPT
Sestavine za solato, 4-5 porcij
- • 500 g kuhanega brstičnega ohrovta
- • 250 g kuhanega fižola poljubne vrste (bel, rdeč, črn fižol)
- • 150 g mlade čebule, vključno z zelenim delom
- • 50 g sončničnih semen
Za preliv:
- • 100 g kefirja Krepki suhec s 3,2% m.m.
- • 50 ml oljčnega olja
- • ½ limone (približno 2 žlici soka)
- • 2 žlici dijonske gorčice (polnozrnate)
- • 1 strok česna
- • 1 žlička medu
- • sol in sveže mlet poper po okusu
Priprava
- Za fižol je najbolje, da ga skuhamo že dan prej. Če uporabljamo vloženega, ga dobro odcedimo in ponovno stehtamo, upoštevamo neto količino.
- Večjo posodo z vodo pristavimo na štedilnik. Brstični ohrovt očistimo in razpolovimo. Stresemo ga v krop, solimo in glede na velikost kuhamo 7 do 10 minut. Brstični ohrovt naj bo kuhan na zob (al dente), da ohrani nekaj hrustljavosti, kar izboljša strukturo solate. Ko je kuhan, ga odcedimo.
- Mlado čebulo vključno z zelenim delom narežemo na kolutke.
- Sončnična semena lahko rahlo prepražimo na suhi ponvi, da postanejo bolj hrustljava in poudarimo njihov okus.
- V drugi skledi pripravimo solatni preliv. Česen stisnemo ali drobno sesekljamo. Limono ožamemo in sok zmešamo z medom, dijonsko gorčico, česnom, soljo in poprom. Med nežnim stepanjem počasi prilivamo oljčno olje in kefir, dokler se vse sestavine dobro ne povežejo.
- Kuhanemu fižolu in brstičnemu ohrovtu dodamo narezano mlado čebulo in sončična semena.
- Vse sestavine skupaj stresemo v skledo. Omako prelijemo čez mešanico, rahlo premešamo, poskusimo in po potrebi dodatno začinimo.
- Solato postrežemo s kruhom, z jajčnimi jedmi, kot predjed ali jesensko glavno jed. Možnosti za serviranje so neskončne. Dober tek!
………………………
Namigi za različice:
- V solato lahko dodamo še trdo kuhana jajca ali pečeno piščančje meso za bolj beljakovinski obrok.
- Namesto fižola lahko uporabimo katero koli priljubljeno stročnico, prav tako tudi bob ali čičeriko.
- Sončična semena lahko nadomestimo tudi z drugimi semeni ali oreščki.
- Če dijonske gorčice nimate pri roki, lahko uporabite tudi običajno gorčico. Če ne marate polnozrnatih gorčic z vključenimi semeni, izberite gladko gorčico brez semen, ki bo prav tako dodala prijetno ostrino in okus prelivu.
Tekst in recept pripravila Nina Glažar
Izdelke iz recepta najdete v naši spletni trgovini
Podobni recepti