Čokoladno-cimetova pita s skuto in višnjami
Odlična pita malo drugače. Okusna kombinacija skute, čokolade in cimeta z višnjami.
RECEPT
Sestavine:
Za testo:
- 75 g BIO masla
- 150 g pirine moke
- 2 jž kakava v prahu
- 25 g rjavega trsnega sladkorja
- 25 g mletih orehov
- 1 jajčni rumenjak
- ščepec soli
Za nadev:
- 2 jajčna rumenjaka
- 3 jajčni beljaki
- 75 g rjavega trsnega sladkorja
- 350 g BIO nepasirane skute
- 150 g BIO kisle smetane Krepko
- 25 g kakava v prahu
- 2 čž burbonske vanilje
- 2 čž mletega cimeta
Ostalo:
- BIO maslo za namastitev pekača
- krušne drobtine za posip pekača
- višnjeva marmelada za premaz testa
- kandirane višnje za okras
Priprava:
Tortni model premera 22 cm namastimo z maslom, dno potresemo s krušnimi drobtinami. V posodo stresemo moko, hladno narezano maslo, sladkor, mlete orehe, kakav, rumenjak (beljak prihranimo za nadev) in sol. Testo na hitro vgnetemo, po potrebi dodamo 1 jž hladne vode. Oblikujemo kepo in pustimo, da počiva v hladilniku vsaj 10 min. Testo razvaljamo in z njim obložimo tortni model, pazimo da oblikujemo dovolj visok rob, saj bo pita visoka. Pečico segrejemo na 160°C. Medtem testo v modelu postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik, da se v pekaču testo lepo strdi.
Beljake ločimo od rumenjakov. V veliki posodi stepemo rumenjak s sladkorjem, dodamo skuto, kislo smetano, kakav, vaniljo in cimet. 3 beljake (1, ki nam je ostal od testa, in 2 od nadeva) stepemo v trd sneg in ga postopoma dodajamo v skutni nadev.
Po ohlajenem testu premažemo višnjevo marmelado, nato vlijemo skutni nadev. Ves čas pazimo, da nam nadev ne steče za rob testa. Bodimo pozorni, da smo naredili dovolj visok rob. Pito položimo v poprej ogreto pečico, pečemo pri temperaturi 160°C, 60-70 min., toliko da se nadev dobro speče in strdi (po 60 min. preizkusimo z zobotrebcem v notranjosti).
Pustimo, da se pita ohladi, po vrhu jo okrasimo s kandiranimi višnjami in po okusu še dodatno potresemo s cimetom.
Dober tek!
Tekst in recept pripravila Nina Glažar
Izdelke iz recepta najdete v naši spletni trgovini
Podobni recepti