PINJENEC, PINJENO MLEKO, “BUTTERMILK”, masleni nektar, oboževan v kulinariki

Pinjenec, znan tudi pod imenom pinjeno mleko ali masleno mleko, je fermentirana mlečna pijača, ki nastane pri procesu priprave masla iz smetane. Tradicionalno je to tekočina, ki ostane za stepanjem smetane, ko se maščoba in tekočina ločita.

Vsebuje zelo malo maščob (0,5-1%), veliko lecitina, vitamine A, C, D, E, K ter kalcij, magnezij in kalij.

Pinjenec, ki je rahlo kiselkasto masleno mleko, je nekoliko gostejše strukture od običajnega mleka, vendar ne tako gost kot smetana. Vsebuje manj maščob kot mleko in smetana.

Pinjeno mleko slovi kot bogat hranilni napitek prijetnega in osvežujočega okusa, biološko visoko vredno živilo. Zelo hitro ponudi telesu hranila in tako deluje kot poživilo pri utrujenosti, pri športnikih pa poveča storilnost. Priporoča se pri prehrani otrok in starostnikov.

Pinjenec je bogat z mlečno kislino in ga najdemo v številnih prestižnih lepotilnih izdelkih. Je eden boljših naravnih obraznih pilingov, v kozmetiki se uporablja za mehčanje, svetlenje in čiščenje kože.

Po legendi naj bi se prelepa Kleopatra, starodavna nilska kraljica, daleč naokrog znana po svoji izredni lepoti, redno kopala prav v pinjencu.

Bogat in maslen okus pinjenca v kulinariki poskrbi za dodano vrednost jedi.

Uporabimo ga lahko v palačinkah, kolačih, vafljih, kruhu, pogačah, pitah, omakah, polivkah, sirupih, napitkih, sladoledu…

Preizkusite se v kulinarični čarovniji, popestrite svoje ustaljene kuharske prakse in dodajte masleni nektar v nove jedi.

V ponudbi Mlekarne Krepko imamo na voljo BIO pinjenec in BIO pinjenec z okusom jagode.

Z enostavnim receptom si lahko pripravite hranljiv jutranji napitek in pričnete dan z zdravim zajtrkom.

Recept za 2 osebi:

2 dl gozdnih sadežev po izbiri (maline, borovnice, robidnice, jagode…)
4 dl BIO pinjenca Krepko
1 jž mletih lanenih semen
1 jž cvetličnega medu

Postopek:

Vse sestavine v električnem mešalniku (blenderju) mešamo dokler ne dobimo gostega kremnega napitka. Napitek spijemo svež.

 

Tekst Nina Glažar

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]